Kerstmis in Italië – Over kerststallen, vis en la Befana

Als uitgesproken katholiek land is Italië in de laatste weken van het jaar natuurlijk in de ban van Kerstmis. Voor ons dus de uitgelezen kans om de tradities en gebruiken van de Italianen tijdens deze feestelijke dagen eens van naderbij te bekijken.

Dag van de onbevlekte ontvangenis
De start van de kerstperiode wordt in Italië ingeluid op 8 december, de dag van de Viering van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Op die dag komt de familie samen om de kerstboom en kerststal te versieren. Vooral om dat laatste is in Italië veel te doen.

KerststalIn alle steden, klein en groot, vind je tal van kerststallen, vaak zelfs met levende dieren en acteurs. Vooral de Napolitanen zijn beroemd voor hun gedetailleerde presepari. Het beroep van kerststalmaker gaat al eeuwen over van vader op zoon en kan beschouwd worden als een ware kunst. Ze houden hun kerststallen echter niet beperkt tot de traditionele figuren. Ook hedendaagse beroemde figuren en beelden maken hun opwachting. Het zou dus niet ongewoon zijn om dit jaar kerststallen aan te treffen met onder meer beroemdheden zoals Mandela of Obama.

Kerstmarkten
De ideale plaats om kerststallen te verkopen zijn natuurlijk kerstmarkten. Niet alleen in Duitsland zijn kerstmarkten traditie. Ook in Italië kunnen ze er wat van. In vrijwel elke regio vind je talloze kerstmarkten met kraampjes met kerstversiering, kerstgeschenken en natuurlijk ook lekker eten.

Traditioneel Italiaans kerstmenu
Bij ons worden de feestdagen vaak gekenmerkt door de uitgebreide feestmalen die de kilo’s er doen bijkomen tegen een tempo waardoor één van de belangrijkste voornemens voor het nieuwe jaar meteen afvallen is. Maar hoe zit dat nu met de Italianen, een volk dat sowieso al bekend staat om lang en uitgebreid te tafelen?

De doorsnee Italiaan houdt een groot kerstdiner met de familie dat doorgaans plaatsvindt op 24 december, net zoals dat in de lage landen het geval is. Sommigen kiezen er dan weer voor om het kerstdiner op 25 december als lunch te laten doorgaan. Een echt traditioneel kerstgerecht hebben de Italianen eigenlijk niet. Wat er op tafel komt, is regio gebonden en kan dus erg verschillen. Waar je wel vanuit kan gaan, is een ovePanettonerdadige hoeveelheid. Ook een traditie is het serveren van verschillende visgerechten. In sommige streken noemt men kerstmis ook wel eens het ‘feest van de zeven vissen’ omdat men er zeven verschillende visgerechten op tafel brengt. De overdadige Italiaan doet daar echter dikwijls nog een schepje bovenop, en meer dan tien visgerechten zijn geen uitzondering.

Hoewel de gerechten op kerstavond sterk kunnen verschillen van streek tot streek, zijn de Italianen het wel eens over het dessert: panettone of pandoro. Panettone vindt z’n oorsprong in Milaan en is een goudgele, ronde cake met rozijnen en gekonfijt fruit. Pandoro is dan weer de Veronese versie van de Panettone die met vanillesuiker of poedersuiker wordt bestrooid.

La Befana
In Nederland en België komt Sinterklaas op 6 december de brave kinderen belonen met cadeautjes. In Italië is deze taak weggelegd voor de kerstheks, la Befana. Zij komt op 6 januari langs de schoorsteenBefana naar binnen om snoepgoed te stoppen in de kousen van de brave kinderen, en kolen in de kousen van stoute kinderen. De komst van la Befana kan worden beschouwd als het einde van de kerstperiode in Italië.

Wil je graag de kerstdagen in Italië doorbrengen of ben je nog op zoek naar een origineel en romantisch kerstcadeau? Neem dan eens een kijkje bij Villitalia voor een leuke Bed & Breakfast of vakantiewoning.

Advertenties

Een gedachte over “Kerstmis in Italië – Over kerststallen, vis en la Befana

  1. Pingback: Kerstmarkten in Italië | Villitalia Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s