Waarom GPS coördinaten in Italië goed van pas komen

Als je ooit met de wagen op vakantie bent geweest in het tijdperk vóór het GPS-toestel, dan herken je meer dan waarschijnlijk de situatie van de vader aan het stuur en de moeder ernaast met de kaart in de hand. Gegarandeerd leidde dit scenario tot discussies wanneer het onvermijdelijke gebeurde en die afslag naar Bologna werd gemist.

garmin-nuvi-710-productfoto-grootDe oplossing voor deze jaarlijks wederkerende situatie kwam er met de introductie van het GPS-toestel. Gedaan met kaartlezen. Gedaan met discussies. Het GPS-toestel doet nu het navigeerwerk. Een bestemmingsadres ingeven is voldoende, en je navigatiesysteem leidt je via de snelste weg naar je vakantiewoning. Gemakkelijker kan haast niet. Maar dat is dan wel even buiten het Italiaanse platteland gerekend…

Op huizenjacht in Italië
Als reisagent heb ik het geluk dat ik vaak in Italië vertoef om er nieuwe vakantieaccommodaties te bezoeken. Hier gaat een grondige voorbereiding en selectie aan vooraf en de vakantiewoningen die ik bezoek, selecteer ik op basis van een aantal criteria. Eén daarvan is de ligging. Ik geloof namelijk dat mensen zich op vakantie het liefst ontspannen in een rustige en mooie omgeving. Wanneer ik denk dat een vakantieaccommodatie de moeite waard is om te bezoeken, maak ik een afspraak met de eigenaar en plan ik het bezoek in m’n agenda, mét natuurlijk het adres als belangrijke toevoeging. Tot daar loopt het zoals gepland.

Dan komt echter de dag van je geplande bezoek, zit je in de wagen klaar om te vertrekken en rest er enkel nog het niet onbelangrijke detail van het instellen van het bestemmingsadres in je navigatietoestel. Hier kunnen de eerstuse-a-gps-to-ta-1e complicaties zich voordoen. Je navigatietoestel vindt bijvoorbeeld het huisnummer dat je hebt ingegeven niet, of nog vervelender… de straat die je zoekt wordt niet gevonden. Het eerste gebeurt in onze contreien ook wel eens en kan in vele gevallen worden opgelost door een ander huisnummer in de buurt te kiezen. Het tweede is al iets moeilijker, maar de dorpjes waar de vakantiewoningen zich bevinden, zijn vaak zo klein dat je slechts de keuze hebt uit enkele straten. Een straat in de buurt van je bestemming ingeven, en je vindt wat je zoekt wanneer je ter plaatse bent.

Het wordt echter een stuk moeilijker wanneer je een adres hebt ingegeven dat gevonden wordt door je navigatiesysteem en je plots in de middle of nowhere de woorden ‘bestemming bereikt’ krijgt te horen. Zo verging het me toen ik in de Florentijnse heuvels onderweg was naar een agriturismo met een ietwat afgelegen ligging.

Je weg zoekenonverhard1
“Nog 3 kilometer rechtdoor”, zei m’n navigatietoestel toen ik van de hoofdweg op een onverharde weg terechtkwam. Drie kilometer hobbelen dacht ik nog. Dat begint al goed… De weg werd zowaar slechter en slechter en ik stelde me de vraag of dit nog wel de goede kant op ging. Neen, zo bleek, want na 3 kilometer vertelde m’n navigatietoestel doodleuk dat ik gearriveerd was, terwijl ik niets dan bossen rond me zag.

Ik ken het ondertussen wel al een beetje in Italië en ik zag dat de weg nog verder liep. Ik ging dus door in de hoop wat verder op m’n bestemming aan te komen. Echter na een tweetal kilometer werd ik verrast door een gesloten poort in het midden van de weg, waarvan niets erop wees dat het een vakantieaccommodatie was. Daar stond ik dan. Wat nu? Even bellen dan maar? Geen ontvangst. Dan maar terugrijden naar de hoofdweg en navraag doen in de omgeving. Geen succes.

Ik had natuurlijk mijn mobiele telefoon nog, dus probeerde ik opnieuw de eigenares van de vakantiehuizen te bereiken. Het lukte dit keer wel! Wat een opluchting! Toen ik beschreef waar ik me bevond, vertelde ze me tot mijn grote verbazing dat ik helemaal verkeerd zat. Zo bleek de vakantieaccommodatie aan de andere kant van dezelfde heuvel te liggen en moest ik enkele kilometers omrijden om er te geraken. Dat had m’n GPS-toestel er niet bij verteld.

GPS coördinaten
Aangekomen op de juiste locatie was m’n eerste werk het opslaan van de exacte GPS coördinaten in m’n navigatietoestel. De ervaring leert me dat GPS cocoordinatenpostenrandördinaten van een vakantiebestemming bijzonder nuttig zijn om situaties zoals bovenstaande te voorkomen. Ik sla dan ook telkens de GPS coördinaten op van elke vakantieaccommodatie die ik bezoek, zodat ik ze kan meegeven aan de klanten van m’n reisagentschap. Het is dan misschien net iets minder avontuurlijk, maar zo veel comfortabeler…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s