Top 5 te bezoeken in Emilia-Romagna

Emilia-Romagna heeft als toeristische regio een minder bekend klinkende naam dan zuiderbuur Toscane. Eigenlijk is dit onterecht, want de regio heeft heel veel te bieden op cultureel, recreatief en gastronomisch vlak. De kuststreek is een populaire bestemming voor jongeren en families. Steden zoals Bologna en Ferrara hebben dan weer een rijke cultuurgeschiedenis. Ook op gastronomisch vlak speelt Emilia-Romagna een belangrijke rol als thuishaven van onder meer de parmaham, balsamico di Modena en Parmezaanse kaas.

1. Ravenna
RavennaRavenna ligt in het oosten van Emilia-Romagna dicht bij de kust. De stad is op cultureel en historisch vlak van grote waarde. Vooral de mozaïeken in de vroegchristelijke bouwwerken, zijn heel bekend en bijzonder. Ze dateren vooral uit de 5de en 6de eeuw na Christus, een tijd dat Ravenna een belangrijke stad was. De acht UNESCO werelderfgoed sites in de stad, waaronder de basiliek San Vitale en het Mausoleo di Galla Placidia, bevestigen deze belangrijkheid.

2. Bologna
BolognaDe universiteitsstad Bologna is de hoofdstad van de Emilia-Romagna. Het kan zich de stad noemen met de oudste universiteit van Europa en de 3de oudste universiteit ter wereld. In 2000 was Bologna ook de culturele hoofdstad van Europa. De stad heeft een typische oude-stad-structuur met een goed bewaard historisch centrum met bakstenen paleizen en pleinen. Typisch voor Bologna zijn de twee torens van Asinelli en Garisenda, voorbeelden van torens waarmee de stad omstreeks de 12de eeuw vol heeft gestaan.

3. Lidi di Comacchio
Lido_ComacchioDe Lidi di Comacchio zijn zeven badplaatsen aan de Adriatische kust met een familiaal karakter. Elke badplaats heeft haar eigen karakter, maar allen hebben ze een breed zandstrand. De zeven plaatsen zijn: Lido di Volano, Lido delle Nazioni, Lido di Pomposa, Lido degli Scacchi, Porto Garibaldi, Lido degli Estensi en Lido di Spina. Deze badplaatsen zijn wat rustiger dan het drukke Rimini en daarom uitermate geschikt voor een familievakantie.

4. Parma
ParmaParma staat natuurlijk vooral bekend omwille van haar voedingsindustrie met de Parmezaanse kaas en de Parmaham als blikvangers. Hier stopt het echter niet. In de binnenstad van Parma is het verrassend gezellig vertoeven. Met het enorme Parco Ducale geeft Parma een aangename en groene indruk aan de bezoeker. Uniek en niet te missen in Parma is het gerestaureerde Farnese theater dat volledig in hout werd geconstrueerd.

5. Ferrara
FerraraFerrara is een verrassende renaissance stad in het noorden van Emilia-Romagna. De stad staat samen met de Podelta op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De stadsmuren van Ferrara zijn samen met die van Lucca de best bewaarde renaissance muren van Italië en kunnen met de fiets verkend worden. Opvallendste gebouw van Ferrara is het imposante Castello Estense pal in het centrum van de stad. Andere hoogtepunten van Ferrara zijn de kathedraal en het Palazzo dei Diamanti.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s